Minggu ini harga emas dan perak mencatat harga yang agak tinggi di atas kelemahan US Dollar,kebimbangan terhadap inflasi dan hutang Eropah yang mendorong permintaan kepada logam berharga (precious metal) sebagai pelaburan alternatif.Perak telah mencecah 40usd+ /oz   manakala emas telah melebihi 1460+usd/oz.Harga emas minggu ini telah memecah rekod harga emas tertinggi sebelum ini iaitu 1430+usd/oz   tahun lepas.Ada yang menjangkakan harga perak pada hujung tahun ini akan mencecah lebih daripada 50usd+/oz.Dilihat kepada senario sekarang,adalah tidak mustahil sama sekali.

Pakar mengatakan,salah satu puncanya ialah seperti yang dijangka-inflasi.Masalah hutang Eropah memburukkan lagi keadaan dan menyebabkan harga emas dan perak meningkat untuk minggu ini.Dijangkakan juga lebih banyak kenaikan pada harga emas selepas ini.

Dari satu survey yang dilakukan di oleh Bloomberg mengatakan,15 daripada 18 pelabur/peniaga atau 83% meramalkan harga emas akan naik lagi minggu depan.2 orang menjangkakan harga lebih rendah minggu depan manakala 1 lagi neutral.

Berikut adalah sedikit catatan harga perak pada tahun lepas vs sekarang :

16/06/2010
Harga silver/perak 1kg ialah RM2,529

Now 08/04/2011 jam 01:45am
Harga silver/perak 1kg ialah RM5,145

Tak sampai setahun KEUNTUNGAN sebanyak RM2,616 atau 103%

Mengapa saya memilih silver bar dari Public Gold?

1.Harga yang kompetitif

2.Mudah untuk mendapatkan stok

3.Mudah dijual semula-sesuai sebagai pelaburan

4.Boleh memilikinya mengikut kemampuan- 250g,500g dan 1kg

Manakala harga gold bar  100g pada bulan 7 tahun lepas sekitar RM13k+,sekarang telah mencecah RM16k+.

Emas dan perak semakin mahal,namun masih mampu dimiliki.Adakah benar ramalan penganalisis satu masa nanti harga emas akan menjadi terlalu mahal dan sukar dimiliki kerana kurang kemampuan ,2-3 tahun lagi?Sama-samalah kita tunggu dan lihat.Tahniah kepada yang sudah bermula,bagi yang belum -masih belum terlewat untuk memulakannya.Ini adalah mengenai simpanan jangka masa panjang dan bagaimana anda dapat melindungi kewangan anda pada masa depan.Jangan biarkan hak kita terus dirompak oleh kapitalis!

Aktiviti minggu ini :

1.Sembang emas di Ampang /Sabtu/9hb April 2011.Jika minat untuk menyertai saya,sila sms ke 019-9708897-selesai

2.Seminar En.Syukor bulan ini,boleh rujuk Jadual Seminar Terkini yang ada di web ini.Orang Pahang,selain hadir seminar di Kuantan,yang mana dekat dengan Bentong boleh hadir seminar beliau di Bentong pada 16hb 4 2011 /hari Sabtu /8.30pm.Boleh hubungi saya untuk maklumat lanjut.


Promosi :

Emas IAR 1gram hanya RM200 termasuk pos.Sementara stok masih ada.Jaminan membeli semula dengan harga yang menarik.